Olydnad, trots och ifrågasättanden förekommer i alla samhällen – en nödvändighet precis som lydnad och underkastelse också är nödvändiga. MEN vi lär oss oftast att vara lydiga – inte olydiga, får oftast veta att det är fel och fult att vara olydig.
Är olydnad viktig i vårt samhälle?
Lydnaden har bidragit till död, tortyr och maktfullkomlighet exempelvis förintelsen, Song My, Himmelska Fridens torg och nu våldtäkter på kvinnor och barn som krigshandlingar i flera länder.
För människor som lever i ett land med demokratiskt styrelseskick utan krig och tortyr, utan större rädsla för förföljelse och med en viss social standard kanske det inte känns som någon viktig fråga – men maktmissbruk och övergrepp förekommer hela tiden i vårt samhälle även om konsekvenserna inte är så blodiga.
För många jasägare
Människor lyder dagligen auktoriteter på sina arbetsplatser – nödvändigt för att det ska fungera. Men även olydnaden behövs för att lyfta fram andra aspekter, kritik och ifrågasättanden.
Det finns alltför många jasägare som ger den information man tror chefen vill höra, undviker konfrontationer, vissa fakta och varningssignaler silades bort, oftast omedvetet.
Ingen konfrontation med lydnad
Lydnaden medför aldrig konfrontation av motstridiga viljor. Istället är den en del av en atmosfär där tekniska rutiner, sociala relationer och karriärambitioner anger tonen. Man utför ett arbete på ett dugligt sätt, lämnar ifrån sej sin mänsklighet, låter sin unika personlighet sväljas av maktstrukturen. Lydnadens stöttepelare är
- vanan – att vi inte stannar upp och frågar, undersöker utan vänjer oss
- förtrycket – undertrycker ifrågasättanden och nya idéer ”så här har vi alltid gjort”
- makten – att fascineras av egen makt istället för att dela makt
- tröttheten – har redan försökt, det är ingen idé.
Hur känner du inför olydnad? Hur handskas ni med detta på din arbetsplats? I ditt parti? I din familj? Olydnad ska dock inte förväxlas med lagöverträdelser och kriminalitet. Det är något helt annat.
Läs mer i Maria Modigs bok ”Den nödvändiga olydnaden”.